Μοσχαράκι κοκκινιστό με τσακώνικες μελιτζάνες
Πρόκειται για πιάτο πλούσιο, μαγειρεμένο με αγάπη, που απογειώνεται με λίγο φρέσκο βασιλικό στο τέλος.

Το μοσχαράκι κοκκινιστό με τσακώνικες μελιτζάνες είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό φαγητό που συνδυάζει τη βαθιά νοστιμιά του μοσχαρίσιου κρέατος με τη γλυκιά, ιδιαίτερη γεύση της τσακώνικης μελιτζάνας. Η σάλτσα από ώριμες ντομάτες, αρωματισμένη με σκόρδο, μπαχάρι και λίγο πετιμέζι, δένει υπέροχα με τα υπόλοιπα υλικά, ενώ οι μελιτζάνες ψήνονται ξεχωριστά για να διατηρήσουν τη σάρκα τους ζουμερή και μεστή. Πρόκειται για πιάτο πλούσιο, μαγειρεμένο με αγάπη, που απογειώνεται με λίγο φρέσκο βασιλικό στο τέλος. Σερβίρεται ιδανικά με πατάτες, πουρέ ή απλά με χωριάτικο ψωμί.
Υλικά (περίπου 6 μερίδες)
- 1 kg μοσχάρι (ελιά ή σπάλα) κομμένο σε κύβους 4 εκ.
- 1,2 kg τσακώνικες μελιτζάνες σε κομμάτια 4-5 εκ.
- 700 g ώριμες ντομάτες τριμμένες (ή 1 κονσ. ντοματάκι + 1 κ.σ. πελτέ)
- 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 4 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
- 120 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 100 ml κόκκινο ξηρό κρασί (προαιρετικά, αλλά δίνει βάθος)
- 1 κ.γ. πετιμέζι ή ½ κ.γ. ζάχαρη για να ισορροπήσει την οξύτητα
- ¼ κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
- λίγα φύλλα βασιλικού ή μαϊντανό στο τέλος
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Προετοιμασία μελιτζάνας
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 °C.
- Απλώνουμε τα κομμάτια μελιτζάνας σε λαμαρίνα, ραντίζουμε με 60 ml ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και ψήνουμε 20 min μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά.
Σοτάρισμα & σβήσιμο
- Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα υπόλοιπα 60 ml ελαιόλαδο σε μέτρια-δυνατή φωτιά.
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι 3-4 min· προσθέτουμε το κρέας και το σκόρδο, ροδίζουμε άλλα 5-6 min.
- (Προαιρετικά) σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2 min να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Η «κόκκινη» σάλτσα
- Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ ή/και το πετιμέζι, το μπαχάρι, 100 ml ζεστό νερό, αλάτι-πιπέρι.
- Χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά, σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε 60 min, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
«Παντρεύουμε» τα υλικά
- Ρίχνουμε τις ψημένες μελιτζάνες μέσα στη σάλτσα, ανακινούμε απαλά (δεν ανακατεύουμε έντονα για να μη λιώσουν).
- Συνεχίζουμε το βράσιμο σκεπασμένο για 20 min ακόμη, ώσπου να δέσει καλά η σάλτσα και να γίνουν βελούδινα τα λαχανικά.
Τελική πινελιά
Σβήνουμε τη φωτιά, πασπαλίζουμε με χοντροκομμένο φρέσκο βασιλικό ή μαϊντανό και αφήνουμε το φαγητό να «ηρεμήσει» 10 λεπτά πριν το σερβίρουμε.
Μυστικά επιτυχίας
- Σφραγίστε το κρέας σε δυνατή φωτιά για πιο πλούσια γεύση και χρώμα στη σάλτσα.
- Το προ-ψήσιμο της μελιτζάνας στον φούρνο αντί για τηγάνισμα κάνει το πιάτο ελαφρύτερο, χωρίς να θυσιάζει τη γλύκα της.
- Λίγο πετιμέζι αναδεικνύει την τσακώνικη μελιτζάνα—κλασική μανιάτικη-αργολιώτικη πινελιά.
- Αν θέλετε ακόμα πιο πυκνή σάλτσα, ανοίξτε το καπάκι τα τελευταία 10 min για να εξατμιστούν τα υγρά.
Τι ταιριάζει δίπλα
- Πατάτες τηγανιτές χοντροκομμένες ή ψητές ριγανάτες.
- Πουρές καπνιστής μελιτζάνας για διπλή δόση του αγαπημένου λαχανικού.
- Ερυθρό κρασί μεσογειακού στυλ (π.χ. Αγιωργίτικο) που «δένει» με την ντομάτα και τη μελιτζάνα.